Стивідори просять Президента України сприяти розблокуванню найглибоководнішого морського порту «Південний»

Стивідори найбільшого морського порту України «Південний», серед який і група терміналів ТІС, звернулися до Президента України Володимира Зеленського з проханням  сприяти розблокуванню роботи порту. 

«Ми змушені просити Вас звернути увагу на прикрий факт систематичного саботажу ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів (Чорноморської зернової ініціативи)», – йдеться у зверненні. Як нагадали портовики, починаючи з 29 квітня 2023 року жодного судна в морський порт «Південний» не було включено до інспекції Спільним координаційним центром (СКЦ) в Стамбулі та відповідними інспекційними групами. Сторона агресора щоденно, без пояснення причин, відмовляє в інспектуванні суден, що прямують у морський порт «Південний». Наразі з трьох українських портів, які зазначені в Чорноморській зерновій ініціативі, де-факто працюють лише два. Тим часом найбільші за пропускною здатністю вантажні потужності зосереджено саме в морському порту «Південний», що означає фактичне блокування 50% обсягів експорту української продукції. Понад 1,5 млн тон зернових та соняшникової олії, що вже два місяці зберігаються на потужностях операторів порту «Південний» для відправки в країни Африки та Азії, не можуть бути експортовані у зв’язку з вищенаведеним саботажем. При цьому в черзі до порту «Південний» очікують 26 суден, витрати на вимушений простій флоту вже перевищують $50 млн. Таким чином, такий саботаж автоматично впливає на майбутні контракти із трейдерами — наразі вони не укладаються та не будуть укладатися до моменту прозорого розуміння ефективності роботи «Чорноморської зернової ініціативи». 

«Отже, Україна фактично не виконує половину зобов‘язань, які взяла на себе перед ООН та Туреччиною щодо поставок продовольства на світові ринки. Тим часом, росія експортує свої зернові вільно та без жодних інспекцій, фактично викреслюючи Україну з економічної карти постачальників продовольства (зерна, соняшникової олії та шротів) на світові ринки. Світ у черговий раз поставлено на межу голоду через злочинні дії російської федерації», – наголосили стивідори. 

Портовики звернулися до Президента з проханням  негайно втрутитися в ситуацію. «Вважаємо, що даний факт може бути неочевидним нашим міжнародним партнерам, а саме Організації Об’єднаних Націй та Туреччині, які також взяли на себе зобов’язання перед 400 млн людей, залежних від українського продовольства, тож просимо Вас звернути ïx увагу на описаний прикрий факт», – резюмується у зверненні. 

Документ підписали 14 портових операторів порту «Південний», зокрема, ТОВ «ТІС», ТОВ «ТІС-Зерно», ТОВ «ТІС-Міндобрива», ТОВ «М.В. Карго», ТОВ «ДП Ворлд ТІС-Південний», ТОВ «ТІС-Руда», ТОВ  «ТІС-Вугілля»,  ТОВ «ТІС-24 причал», АТ «Одеський припортовий завод», ТОВ «Термінал Боріваж»,  ТОВ «Дельта Вілмар Україна»,  ТОВ «Стивідорінг  і К», ТОВ «Олсідз  Блек Сі», ТОВ  «Оіл Експорт Термінал». Повний текст звернення доступний за посиланням.

Інші новини